BrukernavnPassord
 
     
 

Mellomørebetennelse hos barn

Ørebetennelse hos barn forekommer hyppig. Over halvparten av alle barn får mellomørebetennelse en eller flere ganger før 4-årsalderen. Ørebetennelse er i de aller fleste tilfeller forårsaket av bakterier som sprer seg fra nese og svelg til mellomøret gjennom "øretrompeten" (en kanal fra svelget til mellomøret). Barnet får temperatursvingninger, vedvarende smerter, evt. væske fra øregang og generell sykdomsfølelse. Tegn på ørebetennelse hos spedbarn er ofte mer usikre, skiketokter kan forekomme, især når de legger seg. Dårlig matlyst, evt. brekninger eller diare kan også være tegn på ørebetennelse.

Av og til kan virusinfeksjon (forkjølelse) spre seg til slimhinnen i "øretrompeten" og mellomøret. Da vil barnet ha øresmerter i tillegg til vanlige forkjølelsessymptomer. Virusinfeksjoner går over av seg selv i løpet av noen få dager. Ved virusinfeksjon er det ingen vits i å gi antibiotika (penicillin). Antibiotika virker kun mot bakterier, og ikke mot virus.

Tegn på bakterieinfeksjon er vedvarende smerter i øret, og feber i flere dager. Også mange bakterieinfeksjoner kan gå over av seg selv, uten behandling. I noen tilfeller kan det gå hull på trommehinnen og puss eller verk vil renne ut av øret. Dette er ikke farlig, men bør kontrolleres av lege.

Behandling:

  • Barnet legges med hodet høyt (en kan plassere klosser under hodeenden av sengen, eller benytte ekstra hodepute)
  • Smertestillende medikamenter gis etter angitt dose på pakningen. Paracetamolpreparater anbefales.
  • Ved feber gis rikelig drikke. Ikke pakk barnet inn i varm dyne eller teppe.
  • Nesespray eller nesedråper virker dempende på neseslimhinnen og bedrer luftpassasjen. Bruk av nesedråper lindrer øresmerter.
  • Ved øresmerter og feber som varer mer enn et par døgn, kan det bli nødvendig med antibiotikabehandling. Kontakt lege for vurdering.

NB: Dersom barnet ikke er bedre etter noen dagers behandling, må lege kontaktes på nytt.

Kontroll og oppfølging

Kontroll bør foretas hos egen fastlege etter 6-8 uker, selv om det ikke er gitt antibiotika. Den beste oppfølging for ørebetennelse får barnet hos egen lege. 


07.06.2007 15:43