BrukernavnPassord
 
     
 

Feber hos barn

Hva er feber?
Feber er kroppstemperatur målt i endetarm over 38 grader. Feber er et tegn på sykdom, og er ikke farlig i seg selv, det er en del av kroppens forsvar mot infeksjoner. Det er ingen sammenheng mellom graden av feber og graden av sykdom. En alminnelig forkjølelse kan gi 39-40 grader. Når barnet ditt har feber må du finne ut som det virker alvorlig sykt og trenger en leges vurdering.

Kontakt egen lege eller legevakt ved feber hvis barnet

  • Er slapt og dårlig
  • Drikker for lite
  • Ikke orker suge/amme (spedbarn)
  • Har sterke smerter (hals, hode, ører, mage)
  • Har pustebesvær
  • Er 0-3 mnd gammelt
  • Dersom feberkrampe oppstår

Et barn med feber som leker litt, og er interessert i det som skjer rundt seg, trenger ikke nødvendigvis lege, selv om det er sutrete, med snue, hoste og dårlig appetitt.

Hva kan foreldrene gjøre?

Barn med feber bør få rikelig med drikke. Barnet skal minst ha 1 dl væske per kilo kroppsvekt per dag. Barn med feber kan få febernedsettende medisin når de har sterkt ubehag, eller temperaturen overstiger 39,5 grader. Medikamenter som Paracet, Panodil og Pinex anbefales. Det kan gis som stikkpille eller mikstur. Barn med feber bør oppholde seg i et svalt rom og ha mindre klær enn vanlig. Undertøy og tomt dynetrekk er nok. Barn med feber skal ikke pakkes inn i ekstra klær! Det bør unngå voldsom lek og anstrengelse, og holdes hjemme så lenge de har feber.

Feberkrampe

Forekommer hos 2-3% av barn, vanligvis i alderen 6 mnd - 5 år. Det er en dramatisk opplevelse for omgivelsene. Det arter seg ofte som et epileptisk anfall med rykninger i armer og bein. Som oftest er det ufarlig, men barn med feberkramper skal alltid undersøkes av lege. Foreldre kan senke kroppstemperatur ved å kle av barnet og gi Paracet stikkpille eller lignende frem til legeundersøkelse.

07.06.2007 15:54