BrukernavnPassord
 
     
 

Ryggsmerter
Av Erik L. Werner
 

Vondt i ryggen er ofte svært vondt, men heldigvis svært, svært sjelden farlig. Legevakten kan hjelpe deg hvis smertene er så intense at du ikke kan vente til fastlegen din kan ta i mot deg. Legevaktens viktigste oppgave vil være å lindre smertene og sikre at du ikke feiler noe farlig.

Akutt ryggsmerte:

  • Merker du vanskeligheter med å styre vannlatingen og / eller svekket muskelkraft i benet, kan det tenkes at du har et prolaps som trykker på ischiasnerven. Hvis plagene er betydelige, bør du ta kontakt.
  • Hvis smertene er uakseptabelt intense, kan du også ta kontakt for å få hjelp til å lindre disse.
  • Får du et akutt kink / ”låsning” i ryggen, og du kan komme til legevakten med en gang, vil ofte rask behandling med betennelsesdempende medisin kunne forkorte forløpet.

Langvarig ryggsmerte:

  • Har ryggsmertene dine vart noen uker allerede, vil det være svært begrenset hva Legevakten kan hjelpe deg med. Da er du bedre tjent med å gå til fastlegen som kan utrede, stille diagnose og hjelpe deg videre.
  • Har du hatt plager en stund og opplever en akutt forverrelse – så regner vi det som en ”akutt ryggsmerte” og punktene ovenfor gjelder.

Du kan uansett ikke gjøre noe galt ved å være i så vanlig aktivitet og bevegelse som mulig – det er absolutt ingen årsak til vondt i ryggen som blir verre av aktivitet og bevegelse, og ofte føles det bedre enn å sitte i ro.

90% av alle akutte korsryggsmerter går over av seg selv – uten behandling – i løpet av 4-6 uker! – Men smertene kan blir fryktelig intense og vare lenger enn vi er forberedt på, og da kan Legevakten eller fastlegen din hjelpe!

08.11.2007 22:31